Αναπηρία και ιστοσελίδες στην σύγχρονη εποχή

Φανταστείτε να πρέπει να ταξιδέψετε με πλοίο αλλά να μην υπάρχει λιμάνι στην πόλη σας.

Φανταστείτε να πρέπει να πληρώσετε τα ψώνια σας αλλά να μην υπάρχει ταμείο στο κατάστημα.

Φανταστείτε να είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία αλλά η ίδια η υπηρεσία να μην υποστηρίζει την εξυπηρέτηση σας.

Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις περισσότερες ιστοσελίδες, στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Το 1990 εκτιμήθηκε πως ο αριθμός των τυφλών ανθρώπων ξεπερνούσε τα 36 εκατομμύρια παγκοσμίως και υπολογίστηκε πως μέχρι το 2050 ο αριθμός θα ξεπερνούσε τα 115 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα, οι άνθρωποι με μέτρια ως σοβαρή απώλεια όρασης αναμένεται να φτάσουν τα 588 εκατομμύρια ως τα μέσα του αιώνα μας, από 217 εκατομμύρια σήμερα.

Επιπλέον, κινητικά προβλήματα, χρήστες ΑΜΕΑ, ακόμη και προβλήματα ακοής απαιτούν ειδικές παραμέτρους σε μια σωστή ιστοσελίδα. Δυνατότητα μετατροπής του μεγέθους των γραμματοσειρών, δυνατότητα χρήσης χρωμάτων υψηλής αντίθεσης, καθαρή δομή ώστε τα ανάλογα προγράμματα ανάγνωσης της ιστοσελίδας μας να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαραιτήτως γραπτή περιγραφή των εικόνων που συμπεριλαμβάνονται και διάφοροι άλλοι τρόποι που ο προγραμματιστής σας οφείλει να γνωρίζει και να σας προτρέπει να ενσωματώσετε στην ιστοσελίδα σας.

Αναλογιστείτε τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες και τα αγαπημένα σας e-shop. Διαθέτουν τέτοιες λειτουργίες; Αν δεν σας αφορά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το έχετε προσέξει. Αν όμως σας αφορούσε;

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού η προσβασιμότητα σε ιστοσελίδες από χρήστες ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τον νόμο. Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν διατάξεις που υποχρεώνουν ιστοσελίδες δημόσιου ενδιαφέροντος να πληρούν τέτοιες προϋποθέσεις.

Χρησιμοποιώντας τέτοια μέσα σκεφτείτε πόσους ανθρώπους θα διευκολύναμε, πόσους επαγγελματίες, πόσους φοιτητές στη μελέτη και την έρευνα τους, πόσους συνεργάτες και πόσους υποψήφιους αγοραστές του προϊόντος σας.

Ας δουλέψουμε υπεύθυνα!

Μοιραστείτε το
ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΙΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα